Wyszukiwarka - Artykuły
Liczba elementów: 45
Artykuł
2020-11-26
Śląskie Smaki mają sposób na to, jak przetrwać święta? To catering! I pewnością nie jest to opcja dla leniwych, lecz dla osób poszukujących spokoju podczas tego zabieganego czasu - przed Świętami.
Artykuł
2020-11-06
Gęsina to produkt sezonowy. Świeżą gęś kupujemy tylko jesienią, w terminie od listopada do grudnia. Potem przez resztę roku możemy kupić jedynie mrożoną.
Artykuł
2020-09-22
W tegorocznej ramówce wakacyjnej Radia eM, zaprezentowany został cykl audycji "Gotuj się na lato".
Artykuł
2020-09-16
Do Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki" dołączyła kolejna wspaniała restauracja. W samym sercu Gliwic warto wybrać się teraz do Restauracji Poziom+ Food & Wine w Hotelu Diament Plaza, aby zasmakować prawdziwej kuchni regionalnej.
Artykuł
2020-09-10
W ostatnim wydaniu magazynu Wiadomości Turystyczne, ukazał się dodatek specjalny sierpień 2020 pod tytułem Turystyka Kulinarna, a w nim reklama Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki.
Artykuł
2020-08-21
Borowiki, kurki czy prawdziwki? Dla wielu amatorów grzybobrania to cenne skarby. Aktywny wypoczynek w formie spaceru z koszem pełnym smakowitych grzybków to ogromna przyjemność. Jednak nie każdy ma na to czas i zapał do wstawania o świcie. Dlatego warto rozejrzeć się za inną opcją jaką są fantastyczne potrawy z grzybami w województwie śląskim.
Artykuł
2020-08-18
W tym czasie - końca wakacji, trzeba nabrać dodatkowej energii przed powrotem do pracy i szkoły, dlatego warto zobaczyć jakie kulinarne propozycje mamy w województwie śląskim.
Artykuł
2020-07-15
Podobno "cukier krzepi" – tak przynajmniej głosiło najsłynniejsze hasło przedwojennej Polski. Podążamy tym tokiem i prezentujemy przepisy na desery pochodzące z różnych części województwa śląskiego. Oczywiście z wykorzystaniem najlepszych lokalnych produktów. Do dzieła!
Artykuł
2020-07-14
Kuchnia województwa śląskiego jest bardzo różnorodna. Przenikają się w niej wpływy niemieckie, czeskie, czy austriackie, a na wschodnich krańcach w części jurajskiej także żydowskie. Niektóre potrawy są unikatowe – tak jak rolada śląska, czulent, czy gęś siewierska, inne różnią się od siebie detalami, a często tylko samą nazwą.
Artykuł
2020-07-14
Kuchnia województwa śląskiego jest bardzo różnorodna. Przenikają się w niej wpływy niemieckie, czeskie, czy austriackie, a na wschodnich krańcach w części jurajskiej także żydowskie. Niektóre potrawy są unikatowe – tak jak rolada śląska, czulent, czy gęś siewierska, inne różnią się od siebie drobnymi detalami, a często tylko samą nazwą.
Artykuł
2020-07-13
Na Szlaku znajdują się restauracje i lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ten, kto uzyskał certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.
Artykuł
2020-07-09
Wielkimi krokami zbliża się największe kulinarne święto śląskiego. Festiwal Śląskie Smaki odbędzie się 6 czerwca w Wiśle. Już dziś zapraszamy! Będzie naprawdę smacznie!