Wyszukiwarka - Potrawy
Liczba elementów: 1154
Danie
Przygotować racuchy z mąki pszennej, mleka zsiadłego, jaj, startych na grubej tarce jabłek, szczypty sody oczyszczonej, szczypty wanilii i szczypty soli. Wymieszane do gęstej konsystencji składniki nakładać łyżką na rozgrzany na patelni olej, formując małe placuszki. Piecze się je na złoty kolor.
Danie
Legumina staropolska z musem truskawkowym i owocami.
Danie
Himmelreich (śląskie niebo) z kluskami śląskimi.
Danie
"Himmelreich" - (Silesian sky) pork in Silesian with "panczkraut" - cabbage.
Danie
Rosół z bażanta z lanymi kluskami.
Danie
Hauskyjza - śląski ser smażony w panierce.
Danie
Hauskyjza - śląski ser smażony.
Danie
Kopa jankowicka z bitą śmietaną
Danie
Policzki wołowe w sosie własnym
Danie
Wyśmienita, kremowa zupa z podgrzybków podawana z kawałkami grzybów i łazankami.
Danie
Golonko pieczone w piwie. Danie wywodzi się z Niemiec, na Górnym Śląsku najczęściej serwowana przy okazji świąt górniczych.
Danie
Bardzo aromatyczna i dobrze doprawiona zupa. Niezwykle popularny żur żeniaty w doskonałej odsłonie - z dodatkiem ziemniaków i kiełbasy.