Wyszukiwarka
Liczba elementów: 3
Potrawy
Żołądki doczyścić, wypłukać i obgotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Warzywa również obrać i pokroić w talarki. Żołądki przeciąć na pół wzdłuż podziału mięśni i obsmażyć na tłuszczu. Pod koniec smażenia dodać warzywa wraz z przyprawami, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym, chwilę dusić. Wszystko podlać wodą i dusić, aż żołądki zmiękną.
Artykuł
Popularność, rozpoznawalność i różnorodność to cechy charakteryzujące śląską kuchnię. Trzeba jednak pamiętać, że śląskie to geograficznie nie tylko Górny Śląsk, ale także Żywiecczyzna, Śląsk Cieszyński, Zagłębie czy okolice Częstochowy.
Aktualności
 Takich tłumów na Placu Ratuszowym dawno nie było. Do Bielska-Białej przybyli miłośnicy regionalnych smaków z całego regionu. Wszystko było na medal – uczestnicy konkursu kulinarnego w skupieniu przygotowywali swoje potraw, jurorzy ze smakiem degustowali, a zgromadzona publiczność i kosztowała, i się uczyła, bo kulinarni mistrzowie z chęcią dzielili się swoimi tajemnicami i recepturami. Ukoronowaniem dnia były wieczorne atrakcje – kulinarna góralsko-śląska bitwa smaków i występ zespołu Śląsk.