Zagroda Edukacyjna Pod Berkową Górą

Miejscowość:
Podlesice
Odsłuchaj tekst
Dodaj do planera

Zagroda edukacyjna „Pod Berkową Górą” położona jest w znanej wsi Podlesie na Wyżynie Krakowsko – Częstochowskiej.

Zagroda prowadzi edukację w zakresie produkcji roślinnej i przetwórstwa płodów rolnych, produkcji zwierzęcej, świadomości ekologicznej i konsumenckiej oraz w zakresie kultury materialnej wsi i rękodzieła.

Zajęcia odbywają się w gospodarstwie Bożeny Pasierb, która posiada dwudziestoletnie doświadczenie rolnicze, a od kilkunastu lat prowadzi gospodarstwo agroturystyczne. Gospodyni jest założycielką Koła Gospodyń Wiejskich w Podlesiach – pod jej przewodnictwem słynna już wśród turystów potrawa „kluchy połom bite” została wpisana na Listę Produktów tradycyjnych, a także zdobyła szereg nagród (Perła 2011, I m. XI edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów).

Na terenie gospodarstwa znajduje się parking dla samochodów osobowych, krąg ogniskowy, wiata dla turystów, bezprzewodowy Internet, możliwość zaparkowania autobusu.

 

Programy edukacyjne realizowane w gospodarstwie:

1. Temat zajęć: Ceramika – sztuka pięciu żywiołów

Czas trwania zajęć: 2 godz.

Grupa docelowa: dzieci w wieku przedszkolnym, dzieci w wieku szkolnym (szkoła podstawowa), młodzież w wieku szkolnym (gimnazjum, szkoła średnia, studenci), osoby dorosłe, dzieci i młodzież bez opieki dorosłych

Zakres tematyczny: Edukacja w zakresie dziedzictwa kultury materialnej wsi, tradycyjnych zawodów, rękodzieła i twórczości ludowej. Wystarczy glina i odrobina wyobraźni, by z pracy rąk powstał przedmiot dekoracyjny i użytkowy. Uczestnicy zajęć zapoznają się z plastycznym, z pozoru nieatrakcyjnym surowcem (przypominającym gęste błoto), jakim jest glina. Nauczą się jednej z najstarszych metod lepienia naczyń z gliny – rozwiną wyobraźnię i zdolności manualne.

Harmonogram/przebieg zajęć:

  1. Zapoznanie z historią ceramiki, organizacją pracowni ceramicznej, zastosowanie gliny
  2. Zawód garncarza, przykłady wyrobów ceramicznych
  3. Techniki formowania ceramiki
  4. Zdobienie ceramiki
  5. Konkurs: ceramiczne puzzle
  6. Warsztaty  – przy wykorzystaniu poznanych technik i zastosowaniu wybranych narzędzi uczestnicy będą samodzielnie tworzyć pod okiem instruktora własne wyroby, które zabiorą do dom

Pomoce dydaktyczne: narzędzia do ręcznego formowania gliny i akcesoria niezbędne do przeprowadzenia zajęć

Dodatkowe uwagi: Instruktor posiada doświadczenie w pracy z dziećmi i młodzieżą, ukończył kurs zgodny z dokumentacją programową na podst. Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej oraz Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 3 lutego 2006 r. w sprawie zasad i warunków podnoszenia kwalifikacji zawodowych wykształcenia ogólnego dorosłych. (Dz. U. Nr 31, poz. 216).

 

2. Temat zajęć: Filcowa kraina

Czas trwania zajęć: 2-3 godz.

Grupa docelowa: dzieci w wieku przedszkolnym , dzieci w wieku szkolnym (szkoła podstawowa), młodzież w wieku szkolnym (gimnazjum, szkoła średnia, studenci), osoby dorosłe, dzieci i młodzież bez opieki dorosłych

Zakres tematyczny: Edukacja w zakresie dziedzictwa kultury materialnej wsi, tradycyjnych zawodów, rękodzieła i twórczości ludowej. Zajęcia wykorzystujące do twórczej zabawy naturalny surowiec – owczą wełnę (na Jurze z niewielkimi wyjątkami traktowanej obecnie jako odpad). Uczestnicy poznają jedną z najatrakcyjniejszych metod edukacji artystycznej – integrującej grupę, zwiększającej wrażliwość, a przy okazji ukazującej związek owcy z krajobrazem jurajskim.

Harmonogram/przebieg zajęć:

  • Krótka historia tradycyjnego filcowania w Polsce i na świecie
  • Prezentacja różnych rodzajów wełny i wyrobów filcowych
  • Sposób pozyskania i obróbki wełny
  • Czyszczenie owczego runa – z udziałem uczestników
  • Organizacja pracy, pokaz technik filcowania i nauka techniki filcowania na mokro
  • Warsztaty – wykonanie z kolorowej wełny owczej zaczarowanych ołówków/filcowych kwiatów lub filcowych kulek, z których uczestnicy będą wykonywać ozdobne przedmioty (np. zawieszki do telefonów komórkowych lub breloków na klucze, bransoletki); dla bardziej zaawansowanych uczestników: etui na telefon komórkowy (czas trwania o 1 godz. dłuższy). Wykonane pod okiem instruktora przedmioty uczestnicy zabierają do domu.

Pomoce dydaktyczne: akcesoria do filcowania na mokro, próbki różnych rodzajów wełny, przykładowe wyroby

Dodatkowe uwagi:

  • Instruktor posiada doświadczenie w pracy z dziećmi i młodzieżą, ukończył kurs zgodny z dokumentacją programową na podst. Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej oraz Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 3 lutego 2006 r. w sprawie zasad i warunków podnoszenia kwalifikacji zawodowych i wykształcenia ogólnego dorosłych (Dz. U. Nr 31, poz. 216).
  • Możliwość rozszerzenia programu zajęć o wycieczkę z przewodnikiem do rezerwatu przyrody Góra Zborów (Berkowa), gdzie prowadzony jest wypas owies.

 

3 Temat zajęć: Kluchy połom bite – regionalny specjał

Czas trwania zajęć: 2-3 godz.

Grupa docelowa: dzieci w wieku przedszkolnym , dzieci w wieku szkolnym (szkoła podstawowa), młodzież w wieku szkolnym (gimnazjum, szkoła średnia, studenci), osoby dorosłe, dzieci i młodzież bez opieki dorosłych

Zakres tematyczny: Edukacja w zakresie przetwórstwa ziemniaków – zgromadzenie odpowiednich zapasów ziemniaków było dawniej wyznacznikiem przetrwania zimy przez mieszkańców wsi; smaczny, tani, traktowany jest najczęściej jako zwykły dodatek dodrugiego dania. Dzięki zajęciom uczestnicy poznają m.in. sposób  przetworzenia ziemniaków w atrakcyjne danie główne i przykład tradycyjnej potrawy przekazywanej z pokolenia na pokolenie.

Harmonogram/przebieg zajęć:

  • Historia ziemniaka w zarysie
  • Wycieczka na pole – prezentacja upraw ziemniaków i zboża, prowadzenie gospodarstwa – sezonie (poza sezonem: plansze, zdjęcia)
  • Ziemniaki jako podstawa wyżywienia, przykłady najpopularniejszych potraw na bazie ziemniaków i mąki,
  • Konkursy: najdłuższa skórka z obieranego ziemniaka (utrwalanie manualnych czynności), rzut ziemniakiem do wiklinowego kosza, pieczątka z ziemniaka
  • Pokaz wykonania kluch połom bitych – ubijanie z udziałem uczestników,
  • Wręczenie pamiątkowych dyplomów z pieczątką z ziemniaka

Pomoce dydaktyczne: sprzęty kuchenne, plansze, zdjęcia ziemniaka, potrawy, sprzęty rolnicze

Dodatkowe uwagi: przyrządzane w gospodarstwie kluchy połom bite wpisane są na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi
Po zajęciach – ognisko: ziemniak pieczony w popiele.

 

 

Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)
Wyświetlenia:  5
Lokalizacja:

Ul. Podlesice 61
42-425 Podlesice
Gmina: Kroczyce


Region turystyczny: 
Jura Krakowsko-Częstochowska
Lokalizacja: 
Na wsi
Kategoria: 
Oferta Turystyczna

Kontakt:
Telefon: +48 343 155 010
Telefon komórkowy: +48 698 838 116

Strona internetowa: www.podberkowagora.pl
POI
Informacja turystyczna 
Aktywnie 
Dziedzictwo kulturowe 
Przyroda 
Biuro podróży 
Gastronomia 
Nocleg 
Oferta turystyczna 
Rozrywka 
Wypożyczalnia 
Zdrowie i uroda 
Centra kongresowo wystawiennicze 
Trasa
Trasa
Szlak znakowany
Trasa narciarska
Do startu
Do mety
PDF
KML
GPX
W pobliżu
Podlesice
0.32 km
Kroczyce
0.33 km
Zakwaterowanie w pobliżu
Gastronomia w pobliżu
Podlesice
0.37 km
Kroczyce
1.77 km
Hucisko
3.32 km